Składniki:
50 dag mielonego mięsa (wieprzowego albo mieszanego: wołowo-wieprzowego, wieprzowo-indyczego), zupa cebulowa Knorra w proszku, sos bolognese w proszku (albo jakiś pomidorowy, pomidorowo-paprykowy, wg upodobania), żółty twardy ser (ilość wg uznania - co najmniej jednak 20 dag), ewentualnie plastry szynki.
Jak przyrządzić?
Surowe mielone mięso wymieszać starannie z zupą cebulową Knorra, uformować roladki (można teraz zawinąć je w plasterki szynki lub nie), ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem, posypać tartym serem i włożyć do piekarnika. Czas zapiekania zależy od mięsa: jeśli z wołowym - 45 min, jeśli z wieprzowym i drobiowym - 30 min. Zapiekać w temp. 160 st. C.
Potrzebne przybory:
miska, tarka, żaroodporne naczynie
Jak podawać?
Z pieczywem, makaronem...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | funia |