Klopsiki łatwiutkie, ale efektowne

Przepis kulinarny

Składniki:

50 dag mielonego mięsa (wieprzowego albo mieszanego: wołowo-wieprzowego, wieprzowo-indyczego), zupa cebulowa Knorra w proszku, sos bolognese w proszku (albo jakiś pomidorowy, pomidorowo-paprykowy, wg upodobania), żółty twardy ser (ilość wg uznania - co najmniej jednak 20 dag), ewentualnie plastry szynki.

Jak przyrządzić?

Surowe mielone mięso wymieszać starannie z zupą cebulową Knorra, uformować roladki (można teraz zawinąć je w plasterki szynki lub nie), ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem, posypać tartym serem i włożyć do piekarnika. Czas zapiekania zależy od mięsa: jeśli z wołowym - 45 min, jeśli z wieprzowym i drobiowym - 30 min. Zapiekać w temp. 160 st. C.

Potrzebne przybory:

miska, tarka, żaroodporne naczynie

Jak podawać?

Z pieczywem, makaronem...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4-6
Kalorycznośćśrednia
Autorfunia

Klopsiki łatwiutkie, ale efektowne: Podobne przepisy

Klopsiki łatwiutkie, ale efektowne: wypróbuj również

Powiązane Tematy