Sk艂adniki:
0,5 kg miesa mielonego, pol namoczonej buleczki, wloszczyzna, listek laurowy, 2 ziarnka ziela ang., sol, pieprz, kwasek cytrynowy, lyzka cukru, lyzka maki, smietana, 2 jajka, ziemniaki.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zagotowac 1,5 l wody, wrzucic drobno pokrojona wloszczyzne, listek i ziele. Mielone wyrobic z jajkiem, odcisnieta bulka, przyprawic do smaku sola, pieprzem. Uformowac nieduze okragle kotleciki, wrzucac je na wrzatek. Ugotowac. Przyprawic sola, pieprzem dodac lyzke cukru i kwasek cytrynowy. Make rozprowadzic woda, dodac smietane, jajko i zaprawic zupe. Zagotowac, posypac natka. Ziemniaki obrac, drobno pokroic, ugotowac. Wylozyc na talerze, zalac zupa. Smacznego!
Uwagi:
Prosta, pozywna zupa na zimowe dni. Powinna miec wyrazny slodko-kwasny smak.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | roza_1310 |