Składniki:
opakowanie tortellini (może być z mięsem lub grzybami), 1 ogórek zielony, 10 dag szynki, kawałeczek pora, 3 duże łyżki majonezu, odrobina posiekanego koperku, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Toretellini wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Należy uważać, żeby za bardzo się nie rozgotowało, ale musi być miękkie. Ugotowane tortellini odcedzić, ochłodzić i przełożyć do miski. Zielony ogórek pokroić w kosteczkę, pora w półksiężyce i dodać do tortellini. Do tego dołożyć pokrojoną w kostkę szynkę. Całość posypać lekko koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem.
Potrzebne przybory:
miska, nóż, garnek do gotowania, łyżka, deska do krojenia.
Jak podawać?
Najlepiej z ciemnym, pełnoziarnistym pieczywem.
Uwagi:
Jeżeli ktoś lubi eksperymentować może dodać inne składniki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Mercedes |