Składniki:
1 kg wątróbki, najlepiej drobiowej,
mąka,
cebula,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
sól,
przyprawa do mięs, np. delikat Knorra,
woda.
Jak przyrządzić?
Wątróbkę drobiową kroimy w niewielkie kawałki, nie robiąc jednak z niej papki ;), następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju z dwóch stron. Przysmażamy cebulę, ja dodaję 2 duże cebule, ale wszystko zależy od potrzeb i inwencji kucharza. Przysmażoną cebulę z wątróbką zalewamy wodą (2, 3 szklanki), dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę do mięsa, wszystko to dusimy aż zupka zacznie się robić gęsta.
Jak podawać?
Zupę podawać z chlebem bądź z grzankami.
Uwagi:
Należy uważać w czasie gotowania wątróbki, bo może się ona przypalić, można też, jeśli zupka będzie za gęsta, dolać jeszcze wody i zagotować. Zupa powinna byc dobrze przyprawiona.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Asimov |