Składniki:
pół kilo mięsa mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki przecieru pomidorowego, szczypta soli, 1 łyżeczka płaska chili, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, ok. 1 l wody
Jak przyrządzić?
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażać mięso mielone z posiekaną cebulką ok. 5 min. Dodać resztę koncentratu, sprasowane ząbki czosnku i przyprawy. Zalać wodą. Zostawić na wolnym ogniu na ok. 30-40 min., od czasu do czasu mieszając, tak długo aż woda wyparuje i powstanie pyszny sosik.
Potrzebne przybory:
głęboka patelnia, nóż, deska do krojenia
Uwagi:
Uważajcie z chili - jedna płaska łyżeczka powoduje, że potrawa jest już bardzo ostra. Najlepiej smakuje ze zwykłym ryżem, ewentualnie z makaronem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Monira |