Składniki:
100 g trybuli ogrodowej,
3 pęczki pietruszki,
15 dużych listków bazylii,
50 g masła,
2 ząbki czosnku,
600 ml słodkiej śmietany lub 4% śmietanki do kawy,
150 ml ubitej śmietany,
1,5 l bulionu warzywnego,
6 łyżek soku z cytryny,
gałka muszkatołowa, cukier, sól i pieprz,
mieszane świeże zioła na dekorację.
Jak przyrządzić?
Umyte i osuszone zioła pokroić i dusić z czosnkiem na stopionym maśle przez ok. 3 minuty, po czym dodać 600 ml śmietany, podgrzać i zmiksować. W drugim garnku rozgrzać bulion, dolać ziołową śmietanę. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, gałką muszkatołowoą, solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i świeżymi ziołami.
Uwagi:
Zupę można także przygotować dzień wcześniej. Wtedy wstawić na noc pod przykryciem do lodówki i następnego dnia tylko powoli (!) podgrzać; nie gotować, bo ze śmietany zrobią się nieapetyczne płatki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-12 |
Autor | Evil_Princess |