Składniki:
3-4 filety sledziowe solone ("matjas"),
3/4 sloiczka dobrego przecieru pomidorowego,
1 duza cebula,
natka pietruszki,
2 lyzki oliwy,
sol, czarny pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Sledzie wymoczyc w wodzie zeby nie byly za slone2. Cebule drobno pokroic3. Polowe cebuli przyrumienic na patelni na lyzce oliwy4. Druga polowe pokrojonej cebuli wrzucic do miseczki5. Sledzie wyjac z wody i pokroic w drobna kosteczke, dodac do miski z cebula6. Dodac przecier pomidorowy i lyzke oliwy7. Doprawic sola (malo, bo sledzie moga byc jeszcze slone - jak sie przelezy to mozna jeszcze dosolic) i pieprzem 8. Pokroic drobno natke pietruszki, dodac9. Dodac przesmazona cebulke (do tego czasu powinna ostygnac)10. Wymieszac, wlozyc do lodowki zeby wszystko soba "przeszlo". Najlepsze sa nastepnego dnia.
Jak podawać?
Jak kto chce - na chlebek albo z talerzyka prosto do buzi.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | cherryvamp |