Składniki:
2 opakowania (po 250 g.) pierożków tortellini (najlepiej z grzybami, mogą być mrożone albo suszone), 30 dag sera żółtego, 40 dag szynki drobiowej, 5 jajek, 5 pomidorów, 2 pory, ewentualnie szczypiorek, majonez(wg uznania), przyprawy.
Jak przyrządzić?
Pierożki gotujemy, studzimy. Dodajemy ser, starty na dużych oczkach, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, pokrojony w cienkie paseczki por, ugotowane i pokrojone jajka, skrojone w kostkę pomidory, obrane ze skórki (wystarczy włożyć je na chwilę do naczynia z gorącą wodą). Składniki mieszamy i dodajemy majonez oraz przyprawy wg własnych upodobań. Sałatka bardzo ładnie wygląda z dodatkiem szczypiorku.
Potrzebne przybory:
Typowe, potrzebne do wykonania sałatki.
Uwagi:
Sałatka jest naprawdę rewelacyjna. Pięknie wygląda a połączenie pierożków i pora jest wyjątkowe. Na specjalne okazje zamiast kurzych jajek dodaję jajeczka przepiórcze, przekrojone na pół.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | sporo |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Fantazja |