Składniki:
2 tabliczki czekolady mlecznej, 3-4 duże marchewki, 6 jajek, 1 kostka masła, 1,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi mniej słodkie można jedną szklankę, ponieważ jest czekolada i może być za słodkie), 1 cukier waniliowy, 50 dag mąki, 1 mały proszek do pieczenia, 1 tabliczka białej czekolady, sól.
Jak przyrządzić?
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Jedną czekoladę mleczną pokroić w kostkę (mój mąż uwielbia jak są większe kawałki) i połączyć z marchewką. Przygotować blachę o wymiarach ok. 30-40 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Oddziel żółtka od białka. Masło utrzyj mikserem, dosyp cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku. Dosyp mąkę, proszek do pieczenia oraz marchewkę z czekoladą. (Ja mieszam łyżką, ponieważ przy dodawaniu mąki ciasto jest bardzo gęste i mikserem jest ciężko). Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z masą ciasta. Ciasto delikatnie wylać na blachę. Piec ok. 50 min. do godz w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Gdy ciasto się upiecze i trochę wystudzi stop czekolady ale każdą osobno i fantazyjnie udekoruj ciasto. (Ja przekładam do woreczków foliowych, odcinam róg i wyciskam).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Justyna |