Składniki:
0,5 kg makaronu spaghetti (nitki) z pszenicy durum lub pełnoziarnistego.
SOS:
1 szklanka obranych i posiekanych (niezbyt drobno) orzechów włoskich, 4-5 łyżek startego parmezanu, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 3 żółtka, sól, pieprz.
5 dkg masła (do polania potrawy - nieobowiązkowe).
Jak przyrządzić?
Zagotować osoloną wodę na makaron. Makaron wrzucić do wrzątku i ugotować al dente od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować sos: wymieszać wszystkie jego składniki w dużej misce. Po ugotowaniu i odcedzeniu gorący makaron wrzucić do miski z sosem i energicznie wymieszać potrawę. Rozłożyć spaghetti na talerze i polać masełkiem. Podawać natychmiast (najlepiej z kieliszkiem białego wytrawnego wina).
Jak podawać?
szybko!!
Uwagi:
Przepis zaczerpnięty z jakiegoś czasopisma kulinarnego... nie pamiętam dokładnie skąd, bo było to około 10 lat temu. Od lat jeden z moich ulubionych makaronowych przepisów. Polecam!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ana |