Składniki:
1,5 kg wołowiny bez kości, 4 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka soli, szklanka białego wytrawnego wina, mielona papryka, łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Przygotować zalewę: do 3 litrów wody dodać pieprz, zioła prowansalskie, liście laurowe i ziele angielskie, sól. Do zalewy włożyć mięso i trzymać w chłodnym miejscu przez dwa dni. Po tym czasie wyjąć mięso z wody, obficie posypać papryką i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki. Dusić pod przykryciem ok. 2 godziny podlewając wodą i winem. Mięso wyjąć. Sos, który powstał z pieczeni zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w wodzie. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | maja |