Składniki:
ogórki, cebula, gęsta śmietana 18%, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plasterki (nie szatkujemy na tarce!, można obierać ze skórki lub nie), wkładamy je do salaterki i solimy. Następnie kroimy drobno cebulę. Przed dodaniem cebuli do ogórków, odlewamy wodę, bądź wyciskamy ogórki nad zlewem, żeby pozbawić je nadmiernej ilości wody. Następnie dajemy cebulę i gęstą śmietanę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy, ponieważ część soli odlaliśmy z wodą.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, salaterka, łyżka.
Jak podawać?
Na zimno:) w salaterce, bądź na talerzu z daniem głównym. Znakomity dodatek do schaboszczaka.
Uwagi:
Moja żona zawsze się dziwiła, że dodaję cebulę do mizerii a np. nie daje cukru, czy octu. Śmiałem się, że mizeria bez cebuli to jak pomidorowa bez pomidorów, jajko beż żółtka albo schabowy chociażby bez bułki tartej. No i psikus... Okazało się że miała rację. Praktycznie w każdym przepisie znalezionym w necie był przepis na mizerię "mojej żony". Dlatego umieszczam tu swój, banalny przepis na "moją" mizerię, bez soku z cytryny czy kopru, za to z cebulą i pieprzem, serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Arystoteles |