Składniki:
1 kg filetów z tilapii, 2 czerwona papryka pokrojona w paski, 1 czerwona cebula pokrojona w piórka, 2 pokrojone dymki, 1 biała część pora, pokrojona w pół plastry, 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju sezamowego, ¼ szklanki soku pomarańczowego, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
W miseczce wymieszać paprykę, cebulę czerwoną, dymkę i por z olejem sezamowym (lub oliwą z oliwek). Filety z tilapii podzielić na odpowiednio duże porcje, przyprawić. Całość składników podzielić zależnie od ilości gości, których uraczymy tym aromatycznym daniem. Na odpowiednio dużym podwójnym kawałku folii aluminiowej ułożyć porcję ryby, obłożyć przygotowanymi warzywami, polać sokiem pomarańczowym i szczelnie zawinąć folię. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C i pieczemy w nim przygotowaną rybę przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie otwieramy przygotowane pakiety i dopiekamy jeszcze przez 8 minut.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Autor | Roman |