Składniki:
250 ml oleju , 250 ml - oliwy z oliwek, 2-3 łyżki musztardy sarepskiej, 5 dag świeżej bazylii, 3 dag świeżej pietruszki , 2 łyżki oregano, 4-5 ząbków czosnku, łyżeczka soli i pieprzu, 1 cytryna, 70 - 100 ml wody przegotowanej.
Jak przyrządzić?
Listki świeżej bazylii włożyć do wysokiego naczynia, dodać 2 ząbki czosnku, zalać olejem i zblenderować na papkę, odstawić na minimum 1 godzinę (taka bazylia im dłużej stoi, tym jest lepsza, a nadaje się w zupełności do wszystkiego co jest z dodatkiem bazylii).
Winegret:
Połączyć oliwę z musztardą, dodać 2-3 ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę, oregano oraz zblenderowano bazylię, tak ok. 3-4 łyżek, posolić i popieprzyć, wycisnąć sok z cytryny jak cytryna jest duża to połowę. Dolać przegotowaną wodę i wszystko razem zblenderować. (Można dodatkowo podsypać suszoną bazylią). Doprawić wedle własnych gustów;].
Uwagi:
Sos nadaje się wyśmienicie do różnego rodzaju sałatek, przede wszystkim do sałatki greckiej. Kolorystycznie sos jest nie najładniejszy, ale za to w smaku jest przepyszny. Naprawdę Polecam. Tobiasz
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Tobiasz |