Składniki:
3 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 piersi z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 2 czerwone papryki, brokuły, 1 puszka kukurydzy z fasolką, 3 woreczki ryżu parabolicznego, 3 kostki bulionu cielęcego lub rosołu z kury, sól, pieprz biały, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Czosnek i cebulę drobno posiekać, piersi pokroić w drobne paseczki lub kostkę, pieczarki w słupki, a paprykę w kostkę. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Ryż ugotować w wodzie z 2 kostkami bulionu, odcedzić. Pokrojone kawałki z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i cebulę, gdy cebula zarumieni się, dodać mięso. Gdy mięso nabierze białego koloru dorzucić pieczarki i lekko posolić. Gdy pieczarki będą już gotowe należy dodać paprykę oraz brokuły. Poddusić ok. 5 minut, cały czas mieszając, by nic nie przywarło do dna. Później należy dodać przepłukany zimną wodą ryż oraz mieszankę kukurydzy z fasolką. Zagotować wodę i wlać do szklanki, w której ma się rozpuścić ostatnia kostka bulionu. Wlać do potrawy, poddusić jeszcze kilka minut mieszając i gotowe.
Potrzebne przybory:
Potrawę najlepiej będzie się przygotowywało w woku, gęsiarce lub dużej głębokiej patelni.
Uwagi:
Do smaku pod koniec można dodać jeszcze pęczek posiekanej pietruszki lub koperku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Autor | sachmetecai |