Jesteś diabetykiem? Poznaj 6 sprawdzonych sposobów na ograniczenie tłuszczu w diecie
JOANNA HIRSZLER • dawno temuOsobom chorującym na cukrzycę zaleca się nie tylko kontrolowanie ilości cukru w produktach żywnościowych, ale również tłuszczu. Niestety większość diabetyków ma problem z nadwagą, a to zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dowiedz się, w jaki sposób ograniczyć tłuszcz w diecie.
Unikaj dań typy fast-food
Niestety produkty te w większości są przyrządzane poprzez smażenie, a to zwiększa ich wartość kaloryczną. Poza tym, żywność ta przyczynia się do podniesienia poziomu złego cholesterolu we krwi. Jeżeli jesteś cukrzykiem, to powinnaś bezwzględnie unikać spożywania fast foodów.
Zastąp tłuste sosy oliwą z oliwek
Wybierając się do okolicznej restauracji zamawiasz sałatkę z myślą, że w ten sposób zatroszczysz się o własne zdrowie? Niestety częsty dodatek do tych potraw stanowią tłuste sosy na bazie majonezu. Zwróć uwagę na to, aby do sałatki dodawana była wyłącznie oliwa z oliwek lub sos winegret.
Pij kawę bez śmietanki
Na pewno uginają ci się nogi w kolanach na widok pysznej kawy z kremową śmietanką na wierzchu. Niestety ta biała pierzynka kryje w sobie niekorzystne dla zdrowia tłuszcze i zbędne kalorie. Od tej pory pij wyłącznie małą czarną lub ostatecznie kawę z niewielką ilością mleka.
Zastąp jogurtem greckim majonez i śmietanę
Nie wyobrażasz sobie życia bez zupy z kleksem śmietany czy sałatki bez majonezu? Zastąp je jogurtem greckim, który cechuje się wyjątkowo gęstą, kremową konsystencją. Stanowi on zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla tłustej śmietany czy majonezu.
Zrezygnuj z chipsów na rzecz pieczonych warzyw
Na pewno nie raz słyszałaś o tym, że w piekarniku można przyrządzić doskonałe frytki lub chipsy warzywne. Są one doskonałe w smaku, a jednocześnie niskokaloryczne. Chrupiące chipsy warzywne uzyskasz z marchewki, pietruszki czy selera. Bezwzględnie unikaj typowych chipsów, paluszków i krakersów.
Jedz pizzę odpowiednią dla diabetyka
Jeżeli wybierasz się z przyjaciółmi do restauracji na pizzę to wybierz lokal, w którym serwowane są pizze na razowym cieście. Dzięki temu dostarczysz do organizmu składnik cenny dla układu pokarmowego, tj. błonnik. Zwróć również uwagę na to, aby twoja pizza obfitowała w warzywa i zawierała niewielką ilość sera żółtego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze