Dieta dla diabetyków
KAROLINA • dawno temu • 4 komentarzeO tym, jak ważną rolę odgrywa właściwa dieta, przekonujemy się, gdy zaczynamy zmagać się z jakimś schorzeniem. Wówczas szybko poszukujemy w swojej pamięci tak zwanych zdrowych produktów, lecz na myśl przychodzi nam tylko marchewka i jabłko, którymi nie sposób się najeść. Zaniechanie jedzenia tuczących fast foodów i słodyczy wcale nie oznacza wyeliminowania przyjemności ze spożywania pokarmów. Okazuje się, że wprowadzając nawet najbardziej restrykcyjną dietę, można tworzyć zadowalające podniebienie kompozycje. Jedną z najczęściej występujących chorób, w trakcie której należy zwracać szczególną uwagę na to, co się je, jest cukrzyca. Zobacz, jak wyglądać powinny dania przyrządzane dla cukrzyków.
Dieta diabetyków
Dieta cukrzycowa, podobnie jak pożywienie każdego innego człowieka, powinna być zracjonalizowana. Zbyt pochopne wykluczanie całych rodzajów produktów żywnościowych jest równie niezdrowe jak ich nadmierne spożywanie. Zanim zajmiemy się omówieniem diety diabetyków, należy poznać przyczynę ich szczególnego jadłospisu.
Cukrzyca jest chorobą często zaliczaną do grupy chorób cywilizacyjnych. Główną jej przyczyną są zaburzenia związane z produkowaniem przez trzustkę insuliny. To jest o tyle ważne, że długo utrzymujący się wysoki poziom cukru we krwi, negatywnie wpływa na inne narządy takie jak nerki, serce czy oczy. Poza tym należy zaznaczyć, że wyróżnia się trzy podstawowe typy cukrzycy. Odmianę omawianej choroby określa się jako cukrzyca typu 2 i zwykle jest związana z otyłością oraz niezdrowym trybem życia. Upośledzenie w wydzielaniu insuliny można zniwelować właśnie poprzez stosowanie odpowiedniej diety i uprawianie sportu.
Jak powinna zatem wyglądać dieta dla cukrzyków? Po pierwsze, należy spożywać jak najmniej produktów o wysokim indeksie glikemicznym, który określa wzrost poziomu cukru we krwi na dwie godziny po spożyciu danego posiłku. Jadłospis dla diabetyków powinien być układany właśnie przy pomocy tabeli produktów określających dany wskaźnik. Znacznie mniej, choć nie zupełnie, bo ważna jest wartość kaloryczna danych posiłków. Poza tym istotną rolę odgrywa tu częstotliwość, z jaką spożywane są przyrządzane potrawy. Nie tylko bowiem diabetycy, ale każdy, kto dba o swoje zdrowie, powinien jadać regularnie co 3 godziny małe, choć zróżnicowane posiłki. Jakie potrawy dla diabetyka można z łatwością przyrządzić?
Dania dla cukrzyków
Na śniadanie cukrzyk może zjeść dwie kromki gruboziarnistego pieczywa z polędwicą i świeżym ogórkiem lub też białym chudym serem i rzodkiewką. Można również na kanapki położyć odrobinę masła, jednak należy pamiętać, aby starać się jeść je jak najrzadziej.
Na drugie śniadanie cukrzycy bez wahania mogą zjeść garść czereśni, śliwek bądź jagód albo gruszkę. Mogą także sięgnąć po jogurt naturalny o niskiej zawartości cukru.
Także obiad diabetyka może wyglądać całkiem apetycznie. Wystarczy, że ugotujesz na parze kurczaka z zielonymi warzywami albo upieczesz indyka, serwując go z fasolką szparagową bądź surówką z czerwonej kapusty.
Podwieczorek to czas na chwilę przyjemności. Możesz stworzyć pyszny pomarańczowo-truskawkowy deser. Wystarczy, że do truskawek dodasz odrobinę soku pomarańczowego oraz naturalnego jogurtu z niską zawartością cukru.
Kolacja to świetny czas na zjedzenie nieco unowocześnionych naleśników. Wystarczy, że zwykłe mleko zastąpisz mlekiem sojowym, a do środka dodasz smaczny i zdrowy farsz ze szpinaku.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze