Zdrowe nawyki żywieniowe
MARGERITA • dawno temu

Jedzenie to bardzo ważny element naszego życia. Wybór odpowiednich produktów żywnościowych i spożywanie ich zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania jest istotne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zdrowy styl życia to przede wszystkim zdrowe odżywianie. Prawidłowe nawyki żywieniowe, jeśli zostaną wprowadzone do diety, z pewnością pomogą w utracie zbędnych kilogramów u osób z nadwagą, natomiast ludziom o prawidłowej masie ciała dodadzą energii i zaowocują lepszym samopoczuciem. Spróbuj i przekonaj się, że dobre nawyki żywieniowe i bilansowanie zdrowej diety to zdrowsza ty!
Zdrowe odżywianie a plan dnia
- Planuj posiłki

Zadbaj, by zjeść pożywne śniadanie, które da energię na cały dzień. Warto jeść śniadanie, bo masz gwarancję, że nie dopadnie cię spadek cukru we krwi, a co za tym idzie złe samopoczucie. Jeśli zaczynasz dzień bez odpowiedniego posiłku, narażasz się na uczucie ssania w żołądku, a wtedy o wiele łatwiej sięgnąć po śmieciowe jedzenie. Słodkie ciasteczko czy miękka drożdżówka, co prawda zaspokoją głód, ale dostarczą ogrom pustych kalorii. Lepiej sięgnąć po sałatkę na śniadanie. Według dietetyków to właśnie niejedzenie śniadania powoduje wieczorne ataki głodu, które skutkują wyjadaniem wszystkiego, co znajduje się w lodówce.
Obiad powinien być najważniejszym posiÅ‚kiem dnia, pamiÄ™taj, aby nie zabrakÅ‚o w nim biaÅ‚ka, wÄ™glowodanów i porcji warzyw, najlepiej surowych lub gotowanych na parze. Obiad powinien dostarczać 30–45 % dziennego zapotrzebowania energetycznego. W poÅ‚udnie możesz sobie pozwolić na posiÅ‚ek najbardziej kaloryczny, bo wtedy twój organizm potrzebuje najwiÄ™cej energii, a jednoczeÅ›nie najszybciej spali nadwyżki energetyczne. Ostatni posiÅ‚ek dnia powinien być lekkostrawny i zjedzony najpóźniej 2 godziny przed snem – na kolacjÄ™ wybierz pożywnÄ… saÅ‚atkÄ™, zapiekankÄ™ warzywnÄ… lub zdrowe kanapki. I pamiÄ™taj – nie przejadaj siÄ™! Od stoÅ‚u powinno siÄ™ odejść z lekkim uczuciem niedosytu.
Jakość produktów żywnościowych
- Jedz częściej a mniej

Spożywanie zbyt obfitych posiÅ‚ków 1–2 razy dziennie czÄ™sto prowadzi do obniżenia metabolizmu i odkÅ‚adania siÄ™ tkanki tÅ‚uszczowej. Najkorzystniejsze dla naszej przemiany materii jest spożywanie 4–5 mniejszych posiÅ‚ków dziennie, w odstÄ™pach co najmniej 3-godzinnych. DziÄ™ki takiemu postÄ™powaniu unikniesz przestojów przemiany materii, a wszelkie nadmiary kalorii wykorzystasz na bieżąco.
- Sięgaj po owoce i warzywa
Racjonalne odżywianie to dieta urozmaicona. W warzywach i owocach znajduje się mnóstwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają m.in. witaminy zapobiegające wielu chorobom, błonnik usprawniający pracę jelit, makro- i mikroelementy, które zapewniają prawidłową pracę narządów. Owoce są doskonałe jakodrugie śniadanie lub podwieczorek, warzywa dodawaj zawsze do obiadu i kolacji.
- Unikaj niezdrowych produktów

Zamień słodycze na warzywa, owoce i sorbety. Pij często wodę mineralną lub soki ze świeżo wyciśniętych owoców. Unikaj potraw typu fast food, które zazwyczaj są ubogie w składniki odżywcze, zawierają natomiast dużo tłuszczu i węglowodanów. Warzywa i mięso gotuj na parze – potrawy będą mniej kaloryczne, a witaminy i minerały w nich zawarte nie ulegną degradacji. Zdrowe jedzenie wcale nie musi być niesmaczne! Czy już jesteś przekonana do zdrowych nawyków żywieniowych? Naprawdę warto!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze