Zdrowe nawyki żywieniowe
MARGERITA • dawno temuJedzenie to bardzo ważny element naszego życia. Wybór odpowiednich produktów żywnościowych i spożywanie ich zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania jest istotne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zdrowy styl życia to przede wszystkim zdrowe odżywianie. Prawidłowe nawyki żywieniowe, jeśli zostaną wprowadzone do diety, z pewnością pomogą w utracie zbędnych kilogramów u osób z nadwagą, natomiast ludziom o prawidłowej masie ciała dodadzą energii i zaowocują lepszym samopoczuciem. Spróbuj i przekonaj się, że dobre nawyki żywieniowe i bilansowanie zdrowej diety to zdrowsza ty!
Zdrowe odżywianie a plan dnia
- Planuj posiłki
Zadbaj, by zjeść pożywne śniadanie, które da energię na cały dzień. Warto jeść śniadanie, bo masz gwarancję, że nie dopadnie cię spadek cukru we krwi, a co za tym idzie złe samopoczucie. Jeśli zaczynasz dzień bez odpowiedniego posiłku, narażasz się na uczucie ssania w żołądku, a wtedy o wiele łatwiej sięgnąć po śmieciowe jedzenie. Słodkie ciasteczko czy miękka drożdżówka, co prawda zaspokoją głód, ale dostarczą ogrom pustych kalorii. Lepiej sięgnąć po sałatkę na śniadanie. Według dietetyków to właśnie niejedzenie śniadania powoduje wieczorne ataki głodu, które skutkują wyjadaniem wszystkiego, co znajduje się w lodówce.
Obiad powinien być najważniejszym posiłkiem dnia, pamiętaj, aby nie zabrakło w nim białka, węglowodanów i porcji warzyw, najlepiej surowych lub gotowanych na parze. Obiad powinien dostarczać 30–45 % dziennego zapotrzebowania energetycznego. W południe możesz sobie pozwolić na posiłek najbardziej kaloryczny, bo wtedy twój organizm potrzebuje najwięcej energii, a jednocześnie najszybciej spali nadwyżki energetyczne. Ostatni posiłek dnia powinien być lekkostrawny i zjedzony najpóźniej 2 godziny przed snem – na kolację wybierz pożywną sałatkę, zapiekankę warzywną lub zdrowe kanapki. I pamiętaj – nie przejadaj się! Od stołu powinno się odejść z lekkim uczuciem niedosytu.
Jakość produktów żywnościowych
- Jedz częściej a mniej
Spożywanie zbyt obfitych posiłków 1–2 razy dziennie często prowadzi do obniżenia metabolizmu i odkładania się tkanki tłuszczowej. Najkorzystniejsze dla naszej przemiany materii jest spożywanie 4–5 mniejszych posiłków dziennie, w odstępach co najmniej 3-godzinnych. Dzięki takiemu postępowaniu unikniesz przestojów przemiany materii, a wszelkie nadmiary kalorii wykorzystasz na bieżąco.
- Sięgaj po owoce i warzywa
Racjonalne odżywianie to dieta urozmaicona. W warzywach i owocach znajduje się mnóstwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają m.in. witaminy zapobiegające wielu chorobom, błonnik usprawniający pracę jelit, makro- i mikroelementy, które zapewniają prawidłową pracę narządów. Owoce są doskonałe jakodrugie śniadanie lub podwieczorek, warzywa dodawaj zawsze do obiadu i kolacji.
- Unikaj niezdrowych produktów
Zamień słodycze na warzywa, owoce i sorbety. Pij często wodę mineralną lub soki ze świeżo wyciśniętych owoców. Unikaj potraw typu fast food, które zazwyczaj są ubogie w składniki odżywcze, zawierają natomiast dużo tłuszczu i węglowodanów. Warzywa i mięso gotuj na parze – potrawy będą mniej kaloryczne, a witaminy i minerały w nich zawarte nie ulegną degradacji. Zdrowe jedzenie wcale nie musi być niesmaczne! Czy już jesteś przekonana do zdrowych nawyków żywieniowych? Naprawdę warto!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze