Jak wyuczyć mózg zdrowego jedzenia?
DANUTA CAPIGA • dawno temuZ najnowszych badań wynika, że nie jesteśmy skazani na śmieciowe jedzenie. Prześwietlenie ludzkiego mózgu pokazało, że możemy się tego oduczyć. W przezwyciężaniu złych nawyków żywieniowych może pomóc nam odpowiednio wyuczony umysł.
Z najnowszych badań wynika, że nie jesteśmy skazani na śmieciowe jedzenie. Prześwietlenie ludzkiego mózgu pokazało, że możemy się tego oduczyć. W przezwyciężaniu złych nawyków żywieniowych może pomóc nam odpowiednio wyuczony umysł.
Sięgamy po jedzenie, ponieważ odczuwamy głód, czasami też z nudy. Wybierając zatem zdrowe produkty, które wypełniają nasz żołądek, skutecznie oszukujemy nasz organizm – zdecydowanie zmniejszamy częstotliwość odczuwania głodu. Nie rodzimy się z pewnymi nawykami żywieniowymi. To, że lubimy słodycze, a nie lubimy np. wątróbki, kształtuje się z czasem. Poprzez wielokrotne powtarzanie wytwarza się nawyk, który przechodzi w upodobanie. Działa to również w drugą stronę. Jedząc zdrowo i powtarzając to często, odczuwamy coraz mniejszą ochotę na niezdrowe jedzenie.
Jak można nauczyć mózg zdrowego jedzenia?
— Po pierwsze, trzeba zastąpić najbardziej szkodliwe składniki, np. używać ziół zamiast soli, stewii zamiast cukru a tłuszcze odzwierzęce zastąpić wielonasyconymi roślinnymi. Po drugie, konieczna jest systematyczność – nauka nowych nawyków trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy – radzi specjalistka ze Stewiarni – Mechanizm jest prosty – im częściej zdrowo jesz, tym bardziej przyzwyczaja się do tego organizm. I odwrotnie – jedzenie jednego batonika codziennie sprawi, że następnego dnia też również będziesz miał na niego ochotę – tłumaczy Beata Staszewska z centrum wiedzy o odżywianiu bezcukrowym Stewiarnia.
Zdrowe odżywianie to umiejętność jak każda inna, jak czytanie, pisanie, gra na instrumencie, trzeba się tego nauczyć poprzez ćwiczenie i powtarzanie.
Nie jesteśmy niewolnikami jedzenia i w każdej chwili możemy zatroszczyć się o nasze zdrowie. Możemy nauczyć mózg lubienia i nie lubienia danych produktów. Jedzenie nie powinno być wyrzutem sumienia a przyjemnością i tego możemy dokonać mając wiedzę o szkodliwym jedzeniu.
Źródło: informacja prasowa Maria Migdał
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze