Składniki:
Kapusta, mięso mielone 0,5kg, ryż-3 woreczki, jajo, koncentrat pomidorowy-3-4 łyżki, Vegeta, sól, pieprz, cebula - 3 szt., liść laurowy, ziele angielskie. Odrobina mąki i śmietany do zabielenia sosu.
Jak przyrządzić?
Kapustę sparzyć i zdjąć liście i ostrożnie przyciąć nerwy tak, by została cieniutka warstewka. Ugotować ryż a 1 cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać jajo, koncentrat pomidorowy, Vegetę, pieprz, cebulę i ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą jeśli trzeba. Nadzienie zawinąć w liście kapusty. Pozostałe 2 cebule pokroić w plastry. Na dnie garnka (dużego) ułożyć liście kapusty, które zostały, na nich ułożyć gołąbki na to kilka plastrów cebuli i znowu warstwa gołąbków - cebuli itd. aż zapełnimy garnek. Wszystko zalewamy bulionem (woda = kostka rosołowa), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Całość dusimy ok. 1 godziny, dodajemy koncentrat rozmieszany z wodą. Na końcu można wyjąć kilka gołąbków i całość zabielić (mąka + śmietana) aż powstanie sosik niezbyt gęsty. Ponownie włożyć gołąbki do garnka.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, sitko, stolnica, nóż, miska.
Jak podawać?
z ziemniakami puree, pieczywem jak kto lubi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Przybliżony koszt | 27 zł |
Autor | Derylka |