Składniki:
sałata lodowa (lub inna) ok. ćwierć główki, ser typu feta (1/2 kostki), połowa czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie półksiężyce, pokruszone orzechy włoskie, sos grecki (np. Knorr lub z winegretu fety i Vegety).
Jak przyrządzić?
Sałatę rwiemy na kawałki ok. 3x3 cm, na sałacie układamy pokrojoną cebulę, na cebuli fetę pokrojoną w kostki 1x1 cm, całość posypujemy orzechami włoskimi (wg. uznania, ale musi się je wyraźnie wyczuwać w sałatce), polewamy sosem. Wkładamy na kwadrans do lodówki, po wyjęciu wstrząsamy pojemnikiem, żeby się ładnie wymieszało i pokryło sosem.
Potrzebne przybory:
Dziadek do orzechów.
Jak podawać?
Jak najszybciej.:)
Uwagi:
Można dodać cokolwiek się ma w lodówce:) paprykę, pomidory, ogórek. (dlatego studencka) Ale najsmaczniejsza jest w takiej wersji podstawowej. W lecie polecam dodanie posiekanych listków mięty.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | ewelina |