Składniki:
2 spore piersi z kurczaka, duży jogurt naturalny (najlepiej 1% tłuszczu), duża paczka krakersów Lajkonik (klasycznych solonych, bez innych przypraw), oregano, chili, sól, papryka słodka, bazylia.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka kroimy na małe kwadraty (ok 2x2 cm, nie większe). Zalewamy je jogurtem naturalnym, dosypujemy przyprawy (ilość według uznania). Odstawiamy do lodówki na jakiś czas. W tym czasie do woreczka foliowego wrzucamy krakersy, wypuszczamy z niego powietrze i tłuczemy krakersy tłuczkiem do ziemniaków, uważając jednoczenie aby nie przybrały wyglądu bułki tartej, muszą być troszkę większe kawałki. Wyciągamy kurczaka z lodówki i obtaczamy każdy kawałeczek osobno w krakersach odkładając na blachę. Pieczemy około 15-20 minut w 175 stopniach C. Jako dodatek polecam startą marchewkę z odrobiną jogurtu i cukru owocowego oraz ryż zabarwiony kurkumą.
Potrzebne przybory:
blacha do pieczenia, papier do pieczenia, tłuczek do ziemniaków.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 25 |
Kaloryczność | dość niska |
Autor | kasioonka |