Składniki:
Ok. 1 kg filetów z ryby (może być dorsz), 3 jajka, 2 kajzerki, zielenina (natka, szczypior, koperek - wedle uznania) jarzyny ugotowane ok. 0,5 kg wszystkich razem (kalafior, brokuły, groszek zielony, marchewka w kostkę krojona), 1 cebula, sól, pieprz do smaku, 2 spore pory, masło.
Jak przyrządzić?
Mielimy rybę, namoczone wyciśnięte kajzerki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zmieloną cebulę, żółtka, ugotowane jarzyny, zieleninę drobno pokrojoną, doprawiamy solą i pieprzem. Ubijamy białka i delikatnie dokładamy do masy rybnej tak, aby nie opadła piana. Pokrojone pory wkładamy na patelnię na rozgrzane masło i dusimy aż zmiękną (w trakcie duszenia solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru). Uduszone pory wykładamy do szklanego naczynia, na pory wykładamy masę rybną i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia, naczynie szklane.
Uwagi:
Danie podajemy z zimnymi sosami np. tatarskim i surówkami np. z kiszonej kapusty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | KlausiaB. |