Antyoksydanty w płatkach zbożowych, popcornie i krakersach
JOLBI • dawno temuProf. Vinson przetestował 30 rodzajów płatków zbożowych dostępnych w supermarketach na terenie Stanów Zjednoczonych i stwierdził, że wszystkie zawierają zbawienne polifenole. Jego zdaniem w świetle tych badań konsumenci powinni poważnie rozważyć ewentualność uczynienia z płatków zbożowych stałego elementu diety.
- Odkryliśmy, że pełnoziarniste produkty mają porównywalną ilość antyoksydantów do owoców i warzyw – mówi Vinson.
Polifenole występują w sposób naturalny w roślinach i są najbogatszym antyoksydantem, który ma właściwości przeciwzapalne, a sami naukowcy wierzą, że mogą one zmniejszać ryzyko chorób serca, raka czy innych schorzeń.
Prof. Vinson nie chciał ujawnić nazw produktów testowanych na obecność antyoksydantów, ale zachęca do urozmaicenia swojej diety w rodzynki, kukurydzę, cynamon i orzechy. Jeśli chodzi o słodycze, to według jego badań popcorn i pełnoziarniste krakersy mają największą zawartość polifenoli.
Dietetyk Eva To mówi, iż odkrycia prof. Vinsona są fascynujące, ale pozostawiają pewne wątpliwości. Według niej pełnozbożowe płatki śniadaniowe są doskonałą alternatywą dla ociekającego w tłuszczu wysokokalorycznego śniadania bądź jako zamiennik ominięcia najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jakim jest właśnie śniadanie. Umiar jednak obowiązuje wszędzie i trzeba wziąć pod uwagę fakt, iż wiele płatków śniadaniowych zawiera niezdrowe składniki, takie jak nadmierna ilość cukru. — Korzyści płynące z jedzenia większej ilości płatków śniadaniowych mogą jednak przeważyć – twierdzi Vinson.
Źródło: medycyna24.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze