Prof. Vinson przetestował 30 rodzajów płatków zbożowych dostępnych w supermarketach na terenie Stanów Zjednoczonych i stwierdził, że wszystkie zawierają zbawienne polifenole. Jego zdaniem w świetle tych badań konsumenci powinni poważnie się zastanowić, czy nie powinni z płatków zbożowych uczynić stałego elementu diety.
"Odkryliśmy, że pełnoziarniste produkty mają porównywalną ilość antyoksydantów do owoców i warzyw" - mówi Vinson.
Polifenole występujące w roślinach są najbogatszym antyoksydantem, który ma właściwości przeciwzapalne. Naukowcy wierzą, że mogą one zmniejszać ryzyko chorób serca, raka i innych schorzeń.
Prof. Vinson nie chciał ujawnić nazw badanych produktów, ale zachęca do włączenia do swojej diety rodzynków, kukurydzy, cynamonu i orzechów. Jeśli chodzi o przekąski, to według jego badań popcorn i pełnoziarniste krakersy mają największą zawartość polifenoli.
Dietetyk Eva To mówi, iż odkrycia prof. Vinsona są fascynujące, ale pozostawiają pewne wątpliwości. Według niej pełnozbożowe płatki śniadaniowe są doskonałą alternatywą dla ociekającego w tłuszczu wysokokalorycznego śniadania. I tu ważny jest jednak umiar - wiele rodzajów płatków śniadaniowych zawiera niezdrowe dodatki, na przykład nadmierną ilość cukru.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze