Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie, 1 puszka fasoli białej w zalewie pomidorowej, 1 puszka kukurydzy, 1/3 pora, 2 puszki pomidorów bez skorki, 3 duże cebule, 2 papryki czerwone zielone, bądź żółte,
2 czerwone papryczki chili lub łyżkę mielonego chili bądź ostrej papryki, 4 ząbki czosnku, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 2 szklanki bulionu wołowego, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskie, 6 ziarenek pieprzu czarnego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ciemnego kakao, sól, pieprz, kminek, majeranek, estragon, bazylia.
Jak przyrządzić?
Mięso dusimy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarnami pieprzu do momentu aż zrobi się miękkie, później trochę podsmażamy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy drobno pokrojony czosnek, następnie dodajemy cebulę, pora i podsmażamy, dodajemy mięso. Wrzucamy papryczki chili (lub paprykę w proszku), paprykę czerwoną i dodajemy koncentrat pomidorowy. Po około 5 minutach zalewamy bulionem, wlewamy pomidory wraz z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem, słodką papryką i innymi przyprawami, dodajemy kakao, dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy fasolę i kukurydzę i gotujemy przez około 5 minut. Ostatecznie doprawiamy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | marenios |