Składniki:
Makaron spaghetti, 1 opakowanie mrożonych owoców morza, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 kostka rosołu warzywnego, 1 puszka pomidorów, 2 łyżki kaparów, masło, śmietanka 30%, sok z połowy cytryny, parmezan, świeża bazylia.
Jak przyrządzić?
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle do zarumienienia. Dodać rozmrożone i odsączone z wody owoce morza. Skropić sokiem z cytryny. Chwilę podsmażyć. Całość zalać bulionem rozpuszczonym w szklance wody. Dodać kapary, łyżkę masła. Gotować na dużym ogniu, aby trochę odparowało. Zalać pomidorami z puszki. Dalej gotować, aby sos nieco zgęstniał. Na koniec dodać śmietankę wedle uznania. Sos połączyć z makaronem. Posypać parmezanem i świeżą bazylią. Pyszne!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kenosis |