Orzeźwiający i pozornie lekki deser. Może wieńczyć obiad w prawie letniej, majowej aurze.Zeszłoroczne owoce straciły już niemal zupełnie smak. Cytrusy są gorsze i mniej soczyste.Właściwie niemal wszystkie owoce nadają sie jedynie do przetworzenia. Stąd moja propozycja.Jeśli nie lubicie bardzo wytrawnych smaków, jedną cytrynę możecie zastąpić pomarańczą.Dodać półwytrawne wino zamiast wytrawnego.
Składniki:
- 2 cytryny ( 1 cytryna, 1 pomarańcza),
- 1 kieliszek (200 ml) białego wina wytrawnego (półwytrawnego),
- 8 dkg cukru,
- 5 dkg cukru pudru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 op. śmietanki 30% (250 ml).
Jak przyrządzić?
1) Zdjąć jak najcieniej skórkę z jednej umytej cytryny. Wyciskamy starannie sok z obu. Mieszamy z winem. Dodajemy cukier.
2) Nieco płynu odlewamy do oddzielnego naczynia i dodajemy mąkę ziemniaczaną.
3) Na ogniu stawiamy mieszaninę wina z sokiem i doprowadzamy do wrzenia.Do delikatnie gotującego się płynu wlewamy wymieszaną mąkę ziemniaczaną.Gotujemy ok. 2-3 min, cały czas mieszając. Powstanie coś w rodzaju płynnego kisielu.Odstawiamy do ostygnięcia.
4) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Na początku na małych obrotach,w miarę jak gęstnieje dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę, aż stanie się gęstai stercząca.
5) Do ubitej śmietanki dodajemy przygotowany wcześniej i ostudzony kisielek cytrynowy.Mieszamy całość delikatnie, ale bardzo dokładnie.
Jak podawać?
Ubrany w piórka skrojone ze skórki cytrynowej. Przybieramy małymi listkami mięty.Lub innymi drobnymi elementami, które pasują do całości. Przechowujemy w lodówce do momentu podania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |