Składniki:
Kg schabu środkowego, ser żółty w plastrach – gatunek sera uzależniony od preferencji, wędzona wędlina z gatunku dojrzewających, sól, pieprz, zioła w zależności od upodobań, oliwa z oliwek, 100 ml śmietany 18%, 2 łyżki musztardy sarepskiej, ząbek czosnku, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Schab pokroić cienko na kotlety, (uwaga cieniej niż zwykle, jedna porcja to dwa plastry) i lekko rozbić. Do miseczki wlać śmietanę, dołożyć sól, pieprz, zioła, posiekany ząbek czosnku dolać trzy cztery łyżki oliwy i wszystko wymieszać (zamiast soli można użyć Vegety). Do zalewy włożyć kotlety schabowe tak, aby całe pokryła zalewa. W naczyniu do zapiekania układać kolejno plaster schabu, plaster sera, plaster wędliny, plaster sera, plaster schabu (to jest porcja po upieczeniu dlatego ważne jest pokroić cieniej schab niż zwykle) i znów plaster schabu, plaster sera, plaster wędliny, plaster sera, plaster schabu i tak do wyczerpania schabu. Całość w naczyniu zalać zalewą i dopełnić ewentualnie półszkleni wody. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 1,5 godziny. Odparowujący płyn uzupełniać wodą, aby zbytnio się nie zredukował.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne do pieczenia.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami i zestawem ulubionych surówek.
Uwagi:
Zamiast przekładańca można ułożyć w formie zwinięte roladki schabowe z wędliną i żółtym serem w środku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | zetor |