Składniki:
2 golonka (ok 500 g), mocne piwo, 1 cebula, musztarda, 2 łyżki oleju, 2 kostki rosołowe wołowe, sól, pieprz, łyżka miodu, ziele angielskie, papryka słodka mielona, majeranek, 1 marchewka, 1 pietruszka.
Jak przyrządzić?
Golonkę warto (niekonieczne) dzień wcześniej zaprawić. Zaprawa: 2 łyżki musztardy, łyżka oleju, sól, pieprz. Całość najlepiej wymieszać w szklance, następnie golonkę wsadzić do worka foliowego, zalać zalewą i zamknąć szczelnie worek. Wsadzić na ok. 20 godzin do lodówki.Przygotowanie:Golonkę obsmażyć na małej ilości oleju, aż staną się rumiane. Dodać posiekaną cebulę, paprykę słodką mieloną, ziele angielskie, podartą pietruszkę i marchewkę. Zalać całość bulionem z 2 - 3 kostek rosołowych, aby golonka była w połowie przykryta. W ten sposób dusić ok. 1,5 godziny obracając co ok. 20 min. Starać się, aby bulion wygotowywał się prawie do końca, a następnie podlewać co jakiś czas, aby się nie przypaliło.Kiedy golonka będzie już prawie miękka, wygotować prawie cały bulion, a następnie wlać całe piwo i dodać łyżkę miodu oraz 3 łyżki musztardy.Gotować w piwie jeszcze ok. 30 - 40 min. do miękkości golonki. Jeżeli piwo z bulionem by się wygotowało, podlewać bulionem. Dusić całość do momentu, aż golonka będzie lekko odchodziła od kości, a bulion z piwem wygotuje się do konsystencji gęstego ciemnego sosu. Podawać najlepiej z pieczywem, duszoną kapustą oraz chrzanem. Polecam czerwone wino; najlepiej wytrawnego beczkowca... Oczywiście doskonałe jest również piwko:) Mam nadzieję, że będzie smakowało:) mnie zawsze wychodzi i nie jadłem lepszego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | :) |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | fasbinder |