Składniki:
4-5 dużych ziemniaków, pęczek świeżego szpinaku,
kilka kwiatków brokułów, 3-4 ząbki czosnku, łyżka kwaśnej śmietany, pasta "sambal oelek" lub inna z ostrej papryki, oliwa z oliwek, pół kostki rosołowej, pieprz.
Jak przyrządzić?
Obrane, umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (ja je kroję, aby gotowe były szybciej, ale wiem, że powinno się gotować w całości). W międzyczasie bardzo drobno siekamy szpinak (można zmielić) i jeszcze drobniej brokuły. Na patelnię wlewamy trochę oliwy, wrzucamy posiekany szpinak, brokuły, wyciskamy czosnek. Dorzucamy pół kostki rosołowej i odrobinę pieprzu. Podsmażamy na najmniejszym ogniu, aż brokuły będą całkiem miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na masę. Dodajemy śmietanę - mieszamy. Dodajemy odrobinę (pół łyżeczki - chyba że ktoś woli bardzo ostro) pasty z ostrej papryki - mieszamy. Dodajemy zawartość patelni, razem z pozostałym olejem (powinno zostać go niewiele, kilka kropel). Ugniatamy i mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Smacznego!
Uwagi:
Idealnie smakuje z pieczonym kurczakiem. Łagodnym dodatkiem byłaby np. mizeria lub lekka, delikatna surówka. Ów przepis, to mój dzisiejszy eksperymentalny obiad - smakował wyśmienicie;-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | MoiSeul |