Schabowy po lubelsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 kotlety schabowe, 4 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Kotlety rozbijamy mocno tłuczkiem z obu stron, solimy i pieprzymy, odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Do każdego kotleta będzie potrzebne jedno zmiksowane z odrobiną soli jajko. Zmiksowane jajko wylewamy na małą patelnię, na średnio rozgrzany tłuszcz i natychmiast kładziemy na nim plaster mięsa. Po ok 3 minutach całość ostrożnie przewracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze 3 minuty. Ważne żeby tłuszcz nie był za mocno rozgrzany, bo wtedy jajko będzie bardzo mocno ścięte zanim zmięknie mięso. W ten sposób przyrządzony schabowy to obowiązkowa potrawa w każdej dobrej knajpie na Lubelszczyźnie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania6 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt10 zł
AutorEdek z Fabryki Kredek

Schabowy po lubelsku: Podobne przepisy

Schabowy po lubelsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy