Składniki:
4 kotlety schabowe, 4 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kotlety rozbijamy mocno tłuczkiem z obu stron, solimy i pieprzymy, odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Do każdego kotleta będzie potrzebne jedno zmiksowane z odrobiną soli jajko. Zmiksowane jajko wylewamy na małą patelnię, na średnio rozgrzany tłuszcz i natychmiast kładziemy na nim plaster mięsa. Po ok 3 minutach całość ostrożnie przewracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze 3 minuty. Ważne żeby tłuszcz nie był za mocno rozgrzany, bo wtedy jajko będzie bardzo mocno ścięte zanim zmięknie mięso. W ten sposób przyrządzony schabowy to obowiązkowa potrawa w każdej dobrej knajpie na Lubelszczyźnie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 6 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |