Składniki:
SZNYCLE DLA 2 OSÓB:
400-500g cielęciny, sól, pieprz, masło do smażenia.
POTRAWKA Z KUREK:
300-400g kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, kilka łyżek kwaśnej śmietany, koperek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić, większe sztuki przekroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę i kurki. Posolić, popieprzyć do smaku, dodać koperek i zaciągnąć śmietaną (potrawka ma być gęsta - śmietany do smaku, ale nie za dużo, żeby grzyby w niej nie pływały). Jeszcze minutka na ogniu i gotowe.Cielęcinę podzielić na dwie porcje. Każdą z porcji posiekać tasakiem (jak rumsztyki) i uformować w ładny sznycel. Sznycle smażyć na maśle. Posolić i popieprzyć na koniec smażenia.Wyłożyć usmażone sznycle na talerze i na każdym z nich ułożyć górkę z potrawki z kurek. Podawać z ziemniaczkami i delikatnymi gotowanymi warzywami (ja podaję ze szparagami, które każdej wiosny zamrażam - świetnie pasuje).
Uwagi:
Danie delikatne, eleganckie, polecane dla miłośników klasycznej kuchni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Ana |