Składniki:
Ciasto: 20 dag margaryny, 4 żółtka, 0,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - wszystkie składniki zagnieść i na pół godziny włożyć do lodówki.
Nadzienie: 1 kg śliwek bez pestek oprószyć cukrem, cynamonem i odstawić na 0,5 godz., 2 paczki pokruszonych herbatników typu petit, piana z 4 białek ubita z cukrem waniliowym i 1 szklanką cukru.
Jak przyrządzić?
Ciastem wyłożyć dno blaszki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej mąką, ponakłuwać widelcem i na ok. 10 min włożyć do nagrzanego piekarnika. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciasno śliwki, przekrojeniem do góry, posypać 3/4 częściami herbatników, wyłożyć pianę i wyrównać ją łyżką, po czym na pianę wysypać równomiernie resztę pokruszonych herbatników. Piec 45 min.
Uwagi:
Ciasto na blaszkę o wymiarach: 40 x 20 cm.Można jeść zaraz po upieczeniu, tylko śliwki wtedy wyciekają na talerz, ale po ostudzeniu już są na swoim miejscu:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Hala |