Składniki:
bułka wrocławska lub bagietka, duży pomidor lub dwa mniejsze, 1 kula mozzarelli, oliwa z oliwek, świeża bazylia (ok. 5 średnich listków), czosnek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pokroić bułkę w kromki, skropić oliwą i położyć na nich wyciśnięty czosnek (ilość wg upodobań), wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pokroić mozzarellę i pomidora(y) w drobną kostkę, posiekać bazylię, wsypać do miseczki, dolać oliwy (ok. 3 łyżek), dodać trochę pieprzu i soli i wymieszać. Jak bułka będzie rumiana, wyjąć z piekarnika. Nakładać na kromki mieszankę pomidorów i mozzarelli i wcinać ze smakiem. Najlepiej z czerwonym winem, przepyszna przekąska:) smacznego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Athenka |