Składniki:
Ciasto na pierogi
Farsz:
1 kg ziemniaków, woreczek kaszy gryczanej, 15 dkg wędzonego boczku, 2 średnie borowiki, duża cebula, ząbek czosnku, oliwa, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę łączymy z ziemniakami i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Boczek kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane składniki, podsmażamy. Cebula i grzyby powinny być miękkie. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy do smaku. Łączymy z ziemniakami i kaszą. Odstawiamy do przestudzenia. Z ciasta wykrawamy kółka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, uważając, by farsz nie dostał się między nie. Wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. Gdy pierogi wypłyną, wyławiamy je układając dość luźno, by się nie posklejały. Podajemy ze skwarkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | Andrzej |