Składniki:
3 kg ogórków, 2 papryki czerwone, 2 cebule. Zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki chili, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka pieprzu.
Jak przyrządzić?
Ogórki, paprykę i cebule kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na ok. 1 godz. Po tym czasie zlewamy wodę. Gotujemy zalewę i studzimy, ostudzona zalewą zalewamy ogórki i odstawiamy na kolejną godzinę, po tym czasie napełniamy słoiki, gotujemy ok. 5 minut.
Jak podawać?
Doskonała do kanapek jak i do obiadu.
Uwagi:
Do napełnionych słoików dolewamy zalewę tak, aby była na wierzchu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | MONA |