Składniki:
mąka - 3 filiżanki, woda - ciepła, przegotowana - 2/3 filiżanki, sól - do smaku, cukier - łyżeczka, drożdże - 8g
Jak przyrządzić?
Składniki podaję w "filiżankach" - ich wielkość nie ma znaczenia, ważne są proporcje, jednak mąki zawsze zużywam około 0,5 kg. Przesiewamy 3 filiżanki mąki pszennej do miski. Odrobinę pozostawiamy do podsypywania. Ok. 8 g drożdży posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą z przygotowanej ilości. Drożdże mieszamy, aby się rozpuściły. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu tak długo, aż konsystencja powstałego płynu będzie przypominała niezbyt gęstą śmietanę. Wlewamy rozrobione drożdże do mąki, mieszamy. Dolewamy stopniowo pozostałą wodę (jej ilość nie jest dogmatem, ciasto z większą ilością wody będzie bardziej puszyste, jednak trzeba uważać, żeby nie rozlewało się w rękach). Wyrabiamy ciasto w misce, aż będzie można je wziąć w rękę. Ugniatamy ciasto W RĘKACH - nie używamy stolnicy, bo ciasto na pizze potrzebuje stałej temperatury. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste, łatwo odchodzić od ręki, nie powinno mieć grudek. Wyrabianie w moim przypadku trwa około 15 minut. Po wyrobieniu mocno rzucamy ciasto kilka razy o blat stołu (lub cokolwiek innego) - powoduje to uwolnienienie czegoś tam (glutenu?) i naprawdę wpływa na jakość ciasta po wypieku. Odkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia - wyrośnięte ciasto powinno blisko trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Ciasta nie dotykamy w trakcie rośnięcia. Cały proces wyrastania może trwać nawet godzinę, w zależności od temperatury otoczenia. Jeśli ciasto rośnie w miejscu przewiewnym - nic z niego nie będzie. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm. Powinien być elastyczny i sprężysty. Po upieczeniu ciasto powinno być niewiele grubsze, może być lekko twarde na brzegach, ale to naturalne. Pamiętajcie - tajemnica cienkiego ciasta na pizze i pizzy w ogóle, to pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze. Pizze piec należy w piekarniku nagrzanym do ponad 220 stopni, maksymalnie 20 minut, najlepiej z opcją nagrzewania z dołu i z góry, ale bez wentylacji. Powodzenia.
Uwagi:
Przepis wypróbowany - wykonany kilka razy, zawsze z powtarzalnym efektem. Podane proporcje wystarczą na DUŻĄ pizze - dla 4 - 5 osób.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Kristo |