Walentynkowa kolacja w domu
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuPisałem już o zaletach przygotowania walentynkowej kolacji w domu. Podałem nawet przepis na przykładową, romantyczną kolację dla dwojga. Ale, jak zawsze, zapomniałem o tych z Nas, którzy nie jedzą mięsa. Mea culpa. Dziś postanowiłem naprawić ten błąd. Wybrałem dla Was kilka dań (a właściwie jedną sałatkę, quiche i sorbet, które tworzą razem naprawdę niezłe połączenie), które mają ze sobą kilka wspólnych cech. Jednakże najważniejszą z nich jest… kolor żółty. Ten właśnie radosny kolor wraca powoli do łask, a dania przygotowane „na żółto” wyglądają ślicznie na talerzach. Więc… do dzieła.
Sałatka z kukurydzy z grzybami
- 200g kukurydzy z puszki,
- 6 pieczarki marynowane,
- 3 ogórki konserwowe,
- 1 kwaskowe jabłko,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- sól, cukier, ostra papryka
Majonez, jogurt i musztardę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, cukrem i ostrą papryką i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Korniszony i pieczarki osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy w dużej miseczce, dokładnie je mieszamy, zalewamy sosem i wstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy świeżo zsiekaną natką pietruszki.
Quiche pomarańczowe na ostro
- Przepis na bazę do quiche,
- 2 pomarańcze,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cykoria,
- 1 cebula,
- 1 papryczka chili,
- 100ml śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- sól, pieprz
Przygotowujemy bazę do quiche według podanego przepisu.
Pomarańcze sparzamy, ocieramy skórkę z mniej więcej połowy owocu, obieramy i dzielimy na plastry. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i tniemy w niezbyt duże paski. Cykorie dzielimy na listki, wrzucamy je na 10 minut do wody z łyżką octu, wyjmujemy, osuszamy i dzielimy na dwie równe części. Jedną część kroimy w cienkie paseczki, a drugą odkładamy. Cebule kroimy w piórka.
Na przygotowanym i upieczonym cieście układamy plastry pomarańczy, paski papryki, paseczki cykorii i w końcu cebulę. Na to wlewamy jajka ubite ze śmietaną, całość doprawiamy solą i pieprzem, i posypujemy zsiekanym chili. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Sorbet brzoskwiniowy
- 6 brzoskwiń,
- 300ml szampana,
- 200ml wody,
- 50ml cointreau,
- 100g cukru,
- 1 cytryna,
- białko z jednego jajka
Brzoskwinie myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Jedną z nich zostawiamy do dekoracji. Pozostałe przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałeczki. (pomijamy powyższy fragment, jeśli używamy brzoskwiń z puszki) Cytrynę sparzamy, ocieramy i wyciskamy z niej sok.
Do blendera wrzucamy brzoskwinie, dodajemy sok i skórkę z cytryny, białko i wlewamy cointreau. Całość blendujemy na gładką masę.
Wodę gotujemy z cukrem aż do otrzymania gęstego syropu. Do zblendowanych brzoskwiń dodajemy syrop i szampana, dokładnie mieszamy (ale nie energicznie – szampan może wybuchnąć), po czym przekładamy do szerokiego, płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika na 3 godziny.
Sorbet należy wyjąć na 10 minut przed podaniem i, gdy zmięknie, raz jeszcze wymieszać.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze