Składniki:
2 filety z kurczaka, śmietana 30%, ser żółty lub pleśniowy, białe wino półwytrawne, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Filety rozbić delikatnie, posypać vegetą lub po prostu solą. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć filety, podlewając odrobiną białego wina. Na koniec odlać cały tłuszcz z patelni, wlać śmietanę, poczekać, aż się podgrzeje. Wtedy ciągle mieszając drewnianą łopatką, wsypywać starty ser, aż do momentu powstania gęstego, jedwabistego sosu. Na koniec wsypać natkę pietruszki.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z zapiekanymi ziemniakami i surówką z selera lub białej młodej kapusty.
Uwagi:
Bardzo eleganckie i pyszne danie. Bardzo kaloryczne.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | KasiaKasia |