Filet z kurczaka w sosie serowym

Przepis kulinarny

Składniki:

2 filety z kurczaka, śmietana 30%, ser żółty lub pleśniowy, białe wino półwytrawne, natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Filety rozbić delikatnie, posypać vegetą lub po prostu solą. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć filety, podlewając odrobiną białego wina. Na koniec odlać cały tłuszcz z patelni, wlać śmietanę, poczekać, aż się podgrzeje. Wtedy ciągle mieszając drewnianą łopatką, wsypywać starty ser, aż do momentu powstania gęstego, jedwabistego sosu. Na koniec wsypać natkę pietruszki.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z zapiekanymi ziemniakami i surówką z selera lub białej młodej kapusty.

Uwagi:

Bardzo eleganckie i pyszne danie. Bardzo kaloryczne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Przybliżony koszt20 zł
AutorKasiaKasia

Filet z kurczaka w sosie serowym: Podobne przepisy

Filet z kurczaka w sosie serowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy