Składniki:
30 dag pieczarek, duża kostka serka topionego śmietankowego, duża kostka serka topionego z ziołami, kawałek żółtego sera gouda, 1 kostka bulionowa, makaron świderki, sól, pieprz, bazylia suszona.
Jak przyrządzić?
Do 1 litra gotującej się wody wrzucić kostkę bulionową i zagotować. Wrzucić pieczarki pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce z dużymi oczkami, gotować ok. 20 min na średnim ogniu. Rozgnieść i wymieszać w misce dwa serki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru do serków i wymieszać, po czym wszystko dodać do zupy. Intensywnie mieszać do zupełnego roztopienia się serków. Przyprawić solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w drobną kostkę, powinien zajmować dwie dłonie, wrzucić do zupy i gotować jeszcze ok. 10 minut. Dodać ugotowany wcześniej makaron, doprawić suszoną bazylią.
Uwagi:
Zupę należy podawać gorącą, ponieważ wtedy ser żółty jest ciągnący i przesiąknięty aromatem bazylii.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7-8 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Basia |