Składniki:
20 dag sera mozzarella, 3 średnie pomidory, trochę oliwy, 1 pojemnik świeżej bazylii, sól, pieprz (z młynka).
Jak przyrządzić?
Mozzarellę osącz, pokrój w plasterki. Pomidory umyj, osusz, również pokrój w plasterki. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą, osącz na sitku. Na każdym plastrze mozzarelli ułóż po 1 plasterku pomidora. Całość skrop oliwą. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na przygotowanej sałatce caprese ułóż listki świeżej bazylii (możesz posypać ją również kaparami). Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 190 kcal |
Autor | Basia |