Składniki:
1 kg filetów z dorsza, 2 marchewki, 3 cebule, 1 duża pietruszka, pół selera, 1 por, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek mąki, 1 jajko, sok z cytryny, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Warzywa oczyść, drobno pokrój, smaż około 5 minut na 3 łyżkach oleju. Podlej małą ilością wody. Wrzuć przyprawy i obrany czosnek. Całość duś około 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Filety skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odłóż na około 30 minut. Rybę osusz, panieruj w jajku i mące. Usmaż na oleju. Przełóż na półmisek, przykryj warzywami, podawaj.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 550 kcal |
Autor | Basia |