Składniki:
1 opakowanie sera feta z zalewą, 5 dużych ogórków kiszonych, 1 duża cebula (najlepiej czerwona), 5 pomidorów, pieprz ziołowy, oliwa, ewentualnie sól.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w półtalarki i sparzyć wrzątkiem(tylko przelać na durszlaku, nie trzymać we wrzątku). Fetę pokroić lub porozdzierać na średniej wielkości kawałki. Ogórki i pomidory pokroić w nie za małą kostkę, trochę większą niż kawałki fety. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, żeby feta się zbytnio nie rozpadła. Dodac pieprzu ziołowego i oliwy, jeśli feta jest za mało słona, to odrobinę soli. Gotowe:)
Potrzebne przybory:
salaterka, nóż, deska, durszlak, łyżka
Jak podawać?
Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką, na kolację.
Uwagi:
Podawać najlepiej po godzinie od przygotowania. Można też dodać troszkę świeżej bazylii lub nią udekorować, ale tylko świeżą.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | ANULKA |