Składniki:
2 paczuszki ryżu, podwójna pierś kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 5 średnich ogórków kwaszonych, duża papryka czerwona lub 2 mniejsze, szczypta oregano, średni słoiczek majonezu, łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego, łyżeczka koperku, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki sosu sojowego (Delikatu)/vegety.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować. Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę, smażyć z oregano i sosem sojowym na złoty kolor. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Po przestygnięciu kurczaka dodać do ryżu, wrzucić także paprykę i ogórki, dodać kukurydzę, majonez, śmietanę, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Potrzebne przybory:
patelnia, deska i nóż do krojenia, mała i duża miska
Uwagi:
Sałatka jest bardzo pożywna, idealna na niezobowiązujące spotkania przy piwku :-)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Bazia |