Składniki:
4 kg małych ogórków, 4 duże papryki, 1/2 kg cebuli, 1 seler. Solanka: 9 szkl. wody i 1 szkl. grubej soli. Zalewa: 3 szkl. wody, 3 szkl. octu, 4-5 szkl. cukru,1 łyżeczka ziela angielskiego, 2 łyżeczki gorczycy.
Jak przyrządzić?
Ogórki pokroić w koreczki, paprykę w paski, cebulę w talarki, a seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć w wiaderku warstwami i zalać solanką na 3 godziny. Po trzech godzinach odcedzić. Zalewę zagotować, włożyć odciśnięte warzywa, zagotować. Nakładać do słoików i pasteryzować 10 minut.
Jak podawać?
Można zajadać prosto ze słoika, bo są pyszne, a szczególnie do potraw z grilla.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Autor | JANIA |