Grube ciasto na pizzę

Przepis kulinarny

Składniki:

500 g mąki, 5 dag drożdży, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Do miski wsypujemy mąkę, następnie wbijamy jajo, rozdrabniamy w palcach drożdże, zalewamy wszystko mlekiem. Wyrabiamy ręcznie ok. 10 minut, w międzyczasie dodajemy szczyptę soli. Łyżkę oliwy wcieramy w ręce i ugniatamy ciasto jeszcze 5 minut. Ciasto formujemy w płaski okrąg, średnica wg uznania. Zalecana ok. 40 cm. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Po dokładnym wyrobieniu można od razu rozkładać na blasze.

Potrzebne przybory:

miska bądź stolnica

Jak podawać?

Według uznania z różnymi dodatkami.

Uwagi:

Do ciasta można dodać łyżeczkę oregano lub bazylii.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt5 zł
AutorRickoo

Grube ciasto na pizzę: Podobne przepisy

Grube ciasto na pizzę: wypróbuj również

Powiązane Tematy