Składniki:
500 g mąki, 5 dag drożdży, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypujemy mąkę, następnie wbijamy jajo, rozdrabniamy w palcach drożdże, zalewamy wszystko mlekiem. Wyrabiamy ręcznie ok. 10 minut, w międzyczasie dodajemy szczyptę soli. Łyżkę oliwy wcieramy w ręce i ugniatamy ciasto jeszcze 5 minut. Ciasto formujemy w płaski okrąg, średnica wg uznania. Zalecana ok. 40 cm. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Po dokładnym wyrobieniu można od razu rozkładać na blasze.
Potrzebne przybory:
miska bądź stolnica
Jak podawać?
Według uznania z różnymi dodatkami.
Uwagi:
Do ciasta można dodać łyżeczkę oregano lub bazylii.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Rickoo |