Składniki:
1/2 kg np. schabu bez kości (może być też inne mięso), 1 duża cebula, 1 duża czerwona papryka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, mielona czerwona papryka słodka, 3 ząbki czosnku, bazylia suszona.
Jak przyrządzić?
Ubić bitki, przyprawić solą, pieprzem, papryką, drobno pociętym czosnkiem, bazylią, odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzać oliwę, wyłożyć wcześniej przygotowane bitki, podsmażyć chwilę z obu stron. Następnie zalać mięso dwoma kubkami wody i dusić. Po ok. 10 min dodać pokrojoną w drobne paski cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę i znowu dusić ok. 10 minut, aż sos zbrązowieje. Następnie między kawałki mięsa wsypać sporą ilość papryki słodkiej mielonej, tak by sos nabrał ciemnego koloru. Dusić kolejne 10 minut. Na sam koniec dodać do sosu trochę bazylii, przemieszać, gotowe!
Jak podawać?
Najlepiej podawać ze zgniecionymi ziemniakami obficie polanymi uzyskanym sosem i surówką.
Uwagi:
Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z sałatką: 2 pomidory, 1 ogórek zielony, pół cebuli, 3-4 rzodkiewki, 3 łyżki śmietany 18%, 2 garści małych kostek z żółtego sera, sól, pieprz.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Basia |