Składniki:
0,5 szklanki wody, 2-3 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżka cukru, 1 paczka cukru waniliowego, 300-400 g orzechów (najlepiej laskowych lub arachidowych), 1 paczka herbatników, 1/2-3/4 masła lub margaryny, 2-2,5 szklanki mleka w proszku (nie granulowane).
Jak przyrządzić?
Cukier, cukier waniliowy, kakao, masło i wodę zagotować razem. Ostudzić. Dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i orzechy, a następnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem lub folią i wstawić do lodówki na 10-12 godz.
Potrzebne przybory:
papier lub folia do blachy, łyżka, mikser, blacha
Uwagi:
Masa szybko zastyga, więc szybko trzeba wymieszać, zanim będzie to niemożliwe!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10-15 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Necromattic |