Składniki:
Kurczak, 0,5 kostki margaryny do pieczenia, śmietana 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym), przyprawy do kurczaka (jakie kto chce: sól, pieprz, papryka, gotowa przyprawa do kurczaka).
Jak przyrządzić?
Umytego kurczaka obsypujemy wybranymi przyprawami.Margarynę kroimy w mniejsze kawałki, wykładamy naczynie żaroodporne. Układamy na tym kurczaka grzbietem do góry i wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika (naczynia nie przykrywamy). Po około godzinie przewracamy kurczaka "na plecy" i pieczemy dalsze pół godziny. Po tym czasie ponownie odwracamy na brzuch i dolewamy do roztopionej margaryny śmietanę (mieszamy, nie przejmując się, że może się ściąć). Jeszcze lepiej, jeśli ktoś ma w piekarniku rożen. Pieczemy ostatnie pół godziny i gotowe.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, ew. rożen
Jak podawać?
My tego kurczaka jemy tylko z chlebem. Chleb maczamy w sosie z margaryny i śmietany - pycha!
Uwagi:
Takiego kurczaka jem od dwudziestu lat co tydzień, stał się naszą rodzinną tradycją i wbrew oczekiwaniom wcale się nie znudził - co tydzień z utęsknieniem na niego czekamy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 130 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | skarb |